Nieuws

 

Koffie en bier, verenigd in één fles’

Bredevoort wacht op een bijzonder Paasevenement. Stadsbrouwerij de Borghman houdt dan een speciale Paasbrunch voor de liefhebbers. Naast het uitgebreide buffet dat tussen 13.00 en 15.00 uur geserveerd wordt, staat deze dag vooral in het teken van de lancering van hun nieuwste, zelf gebrouwen, speciaal bier: de Starckeborgh. Een speciaal bier dat ontwikkeld is in samenwerking met ondernemer Roy Stammers van Starckeroode Koffie uit Winterswijk.

Bredevoort – In het oude schoolgebouw in het centrum van Bredevoort, waar de Borghman tegenwoordig gevestigd is, zitten twee trotse ondernemers met een glimlach samen aan de bar een kop koffie te drinken. Vol enthousiasme vertellen ze over hun bijzondere samenwerking. Gerco Honders, 49 jaar en mede-eigenaar van de Borghman is trots op zijn nieuwste zelf gebrouwen bier. “Ik heb in mijn leven heel wat speciaal biertjes geproefd en met ons assortiment van zo’n 80 tot 100 speciaal bieren redelijk wat ervaring, maar in mijn ogen is dit wel het beste van twee werelden: koffie en bier, verenigd in één fles.”

Ze zijn al jaren klant bij Starckeroode koffie en met eigenaar Roy Stammers (37) kon hij het direct goed vinden. Omdat beide heren het belangrijk vinden om lokaal/regionaal te ondernemen, ontstond al vrij snel het idee om samen iets moois te maken. Dit mondde vervolgens uit in een bijzonder speciaal biertje. Stammers: “Een heerlijk donker biertje met tonen van koffie, mokka en karamel. Door de zoete smaak denken we dat dit bier zeer geschikt is als dessertbier.” Volgens Honders heeft Starckeroode de ideale bonen om in combinatie met zijn mout een fijn biertje te brouwen.

De Starckeborgh alleen maar in een fles van 0,75 liter aan te bieden. Gerco: “Omdat het bier een relatief hoog alcoholpercentage heeft (9,5%) en omdat we mensen graag nader tot elkaar brengen, leek het ons leuk om van de Starckeborgh een shared-bottle te maken. Aangezien er zo’n drie glazen uit een fles gaan drink je deze dus meestal niet alleen op en bestel je het samen met tafelgenoten.”